Kawa – podstawowe informacje, które warto znać

Smaczna kawa stanowi podstawę dla wielu osób by dobrze zacząć dzień. Smakosze piją kawę o każdej porze dnia. Kawa to także koło ratunkowe dla osób, które nie wyrabiają się z pracą i potrzebują pobudzenia umysłu. Powodów, dla których pijemy kawę jest wiele. Dobrze zaparzona  potrafi postawić człowieka na nogi. Swoją wiedzę zaczerpnąłem od przyjaciółki, która jest baristą, a także książek, które wprowadziły mnie w ten cudowny świat smaków kawy.

Pochodzenie ziarna oraz obróbka

Ziarna rosną w różnych zakątkach świata. Największa ilość upraw kawowca występuje w Brazylii, pochodzi stamtąd aż 1/3 rynku (2,44 mln ton/rok), następnie z Wietnamu (1,17 mln ton/rok) i tuż zaraz po nim z Kolumbii (0,88 mln ton/rok). W zależności od czynników klimatycznych, charakteryzujący dany region, kawa rośnie nieco inaczej. Nie bez znaczenia jest również rodzaj surowca, podłoża, wysokość bezwzględna (jak wysoko nad poziomem morza mieści się uprawa). Owoce, z których pozyskuje się ziarna  rosną na krzewach (kawowcach). Należy rozróżnić dwa podstawowe gatunki kawy Arabika oraz Robusta. Arabika to najpopularniejsza odmiana, charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnym aromatem. Dużo bardziej aromatyczną odmianę stanowi Robusta, która ma mocniej odczuwalny smak.

kawa w postaci owocu

Co ważne, występuje klika procesów obróbki owocu. Pierwszy z nich to znane od wieków suszenie na słońcu. Taki proces choć długotrwały sprawia, że miąższ można łatwo oddzielić od nasion, a następnie dokonuje się ich późniejszego przetworzenia. W drugim ze sposobów dokonuje się obróbki na mokro. Owoc trafia do specjalnej maszyny, która zdziera miąższ z ziarna, a następnie czeka proces fermentacji. Końcowym etapem obróbki surowca jest suszenie. Trzeci rodzaj stanowi proces miodowy, a więc niejako kombinację poprzednich sposobów. Charakteryzuje się tym, że ziarno wraz z miąższem trafia na słońce w postaci posklejanych grudek. Co ciekawe, efektem każdego z procesów obróbki będzie inny smak. Pamiętajmy więc o tym, wybierając dla siebie idealną kawę.

Palenie kawy

Palenie ziaren ma duże znaczenie. Istnieją 3 sposoby, które można wyróżnić ze względu na wysokość temperatury prażenia. Każdy z nich ma inny wpływ na charakterystykę uzyskanego produktu. W efekcie otrzymujemy kawę o różnej intensywności koloru ziaren (od jasnobrązowego do niemal czarnego). Temperatura (przeważnie między 200ºC a 250ºC) wpływa również na smak naparu. Wraz z jej wzrostem tracimy kwasowość, ale również poziom zawartej kofeiny.

Czas na zmielenie kawy

W dawnych czasach, gdy większość rzeczy robiło się ręcznie, kawę mieliło się przy pomocy moździerza. Tak, to ta sama czynność miażdżenia przypraw, która jest obecnie tak popularna w kuchni. Pozwala wydobyć intensywność smaku i aromatu. Dobra, ładnie przyprażona kawa musiała dać o sobie znać węchowi. Tak jak i w przeszłości, dziś również oddajemy się cudownej woni, która towarzyszy jej przygotowaniu.

kawa z nabierka

Młynek, który potrafi zmielić kawę według różnej grubości to odpowiedni kandydat do każdej kuchni. Na polskim rynku znajdziemy duży wybór kaw zmielonych. Prosta w przygotowaniu plujka, zalewajka, zaparzona z ziaren zmielonych bardzo dawno temu, wcale nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Ponieważ, produkt uprzednio zmielony jest bardziej podatny na zwietrzenie niż ten przechowywany w ziarnach. Polecam mielić kawę tuż przed zaparzeniem i cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem. 🙂

Sposoby przygotowania naparu

Ja uwielbiam kawę, która ma intensywny, wyczuwalny smak. Można wtedy wyróżnić poszczególne akcenty, występujące w zależności od pochodzenia ziaren. Taki napar uzyskamy między innymi dzięki zaparzeniu kawy w dripie. Nadadzą się do tego ziarna, które są delikatnie opalone, mają jasny, brązowy kolor. Istotne jest to, aby nie były przypalone, inaczej wyjdzie nam ciemny napój bez smaku. Polecam spróbować kawę przygotowaną tą metodą.

Drip to po prostu umieszczany na naczyniu szklany/plastikowy/porcelanowy lub metalowy przyrząd w kształcie lejka, na który nakłada się papierowy filtr wraz ze zmieloną kawą, najlepiej ok. 6gr na 100ml.

kawa w dripie

Do przygotowania smacznego naparu potrzebna jest już tylko woda o odpowiedniej temperaturze, dobranej odpowiednio w zależności od rodzaju kawy. Dzięki temu, że napój powoli przesącza się przez filtr, wydobywa się cała pełnia smaku. Ceny dripów w zależności od rodzaju, mieszczą się w przedziale cenowym od ok. 30zł do 300zł.

Kolejnym, coraz bardziej zyskującym na popularności sposobem parzenia kawy jest wykorzystanie Aeropressu. Gadżet ten został dopiero niedawno wynaleziony. Wyglądem przypomina bardzo dużą strzykawkę i służy do przeciśnięcia kawy przez filtr, który zatrzymuje zmielone ziarna.

kawa z aeropressu

Urządzenie jest niedrogie (podstawowa wersja kosztuje ok. 110zł), a daje nam dużo możliwości wpłynięcia na jakość pitej przez nas kawy. Jest podobna do napoju z bardzo dobrego ekspresu. Dzięki tej technice otrzymujemy dosyć szybko wyjątkowo smaczny, czysty napar, który nie potrzebuje zbyt wielu dodatków.

Od lat znany Chemex, to szklane naczynie o kształcie przypominającym karafkę, służy do przygotowania subtelnej w smaku, gładkiej kawy. By uzyskać napar, w urządzeniu umieszczamy trójwarstwowy filtr z papieru, który nie posiada chemicznych dodatków wpływających na charakter kawy.

kawa w chemexie

Chemex dzięki ładnemu wyglądowi stanowi estetyczna ozdobę. Cena takiego przyrządu oscyluje w granicach 200zł.

Tak jak istnieje wielu smakoszy kawy, można wyróżnić wiele sposobów przyrządzania. Należy pamiętać, że najlepszą jakość ma kawa zmielona tuż przed zaparzeniem. Liczy się również temperatura zastosowanej wody, dobieramy ją w zależności od rodzaju kawy. Ważna jest data palenia ziaren. Stosunkowo najlepsze są te, które palono niedługo przed zakupem. Informacje na temat wspomnianych cech powinny znaleźć się na opakowaniu. Życzę smacznej kawy!

Kawa

 

A jak wasza kawa? Jaką kawę ostatnio piliście? Może podsuniecie kilka ciekawych informacji. 🙂 Podzielcie się wiedzą w komentarzach!

The following two tabs change content below.
Nazywam się Hubert Nowak i jestem autorem tego bloga. Lubię sięgać po nowe doświadczenia, próbować nowych rzeczy. Bujam w obłokach, dobrze, że za marzenia nie karzą.